Jump to content
 • s3
  s3
  Sign in to follow this  

  DeepCool Maelstrom 240 RGB

  Govorili smo ranije o DeepCool kulerima sa RGB osvetljenjem, a imali smo prilike nekoliko njih i da testiramo. Ono što je sigurno jeste da je DeepCool u svakom od tih testiranja iznova i iznova pokazivao zašto važi za jedan veoma cenjeni brend na tržištu gejmerske elektronike, prevashodno u segmentu rashladnih uređaja i kućišta za računare. Kako je asortiman RGB kulera vrlo širok, bila bi šteta da u jednom takvom nema i vodenog hlađenja što je i DeepCool imao na umu, stoga je proizveden Maelstrom 240 RGB kuler sa vodenim hlađenjem a koji smo takođe imali prilike nedavno da testiramo.

  Vodeno hlađenje je isporučeno u većoj crno-zelenoj kutiji sa puno detalja koji su pažljivo raspoređeni kako ne bi narušili estetiku, a u veliki broj detalja spadaju slike, tehničke specifikacije i uputstva ali u kratkom obliku. Način pakovanja je podjednako važan kao i sam izgled kutije, pa čak i važniji jer je zaštita od mehaničkih oštećenja vrlo bitna. Unutar kutije se nalazi uređaj koji je pažljivo „ušuškan“ tako da nam je stigao u besprekornom stanju tj. bez ikakvih mehaničkih oštećenja. Uređaj podrazumeva dva kulera, jedan radijator od metala, dve cevi i pumpu za vodu. Pored uređaja smo dobili dosta sitnijih elemenata za montažu uređaja tj. radijatora, ventilatora i pumpe. Uputstvo za upotrebu je takođe prisutno, ispisano je na više jezika i može biti od velike koristi korisnicima koji se prvi put susreću sa ovim tipom hladnjaka.

  DeepCool-Maelstrom-240-RGB-2.jpg.70915fafd00e292d403b4c7fe081b1b4.jpg

  Prvi deo uređaja predstavlja aluminijumski radijator koji je ofarban crnom bojom koja reflektuje svetlost. Radijator je veoma kvalitetan, čvrst i pouzdan što se od njega i očekuje. Dimenzije radijatora su 274x120x27mm što znači da smo za njega morali da nabavimo kućište sa podrškom za veliki broj kulera. Radijator na sebi ima puno rupa koje su neophodne za montažu svih detalja, a centralni deo se sastoji iz velikog dela pažljivo raspoređenih tanko savijenih listova aluminijuma koji omogućavaju protok vazduha a istovremeno i prenos toplote sa vodene pumpe na njih. Radijator se ne povezuje na hardver, njegova glavna uloga je potporna odnosno služi kao potpora za dva RGB ventilatora prečnika 120mm. Ventilatori su istog dizajna, a za povezivanje koriste četvoropinske konektore koji omogućavaju podešavanje parametara kulera kao što su brzina, režim i osvetljenje. Ipak kako je neophodno više konektora, matične ploče nisu uvek u mogućnosti da obezbede neophodan broj konektora za hlađenje pa je DeepCool i ovaj put kao i ranije, u kutiji pored uređaja isporučio i adapter sa dodatna tri četvoropinska konektora.

  DeepCool-Maelstrom-240-RGB-3.jpg.f81bf8abb214f716abb53bef8a6c4e86.jpg

  Ventilatori uređaja su napravljeni od plastike, sa lopaticama koje na sebi imaju žljebove tako da osim estetike utiču na smanjenje turbulencije, a istovremeno povećavaju protok vazduha čime obezbeđuju jače hlađenje nego klasične lopatice. Lopatice su bele boje, poluprovidne su kako bi mogle da obezbede RGB osvetljenje pomoću LED dioda. Kontrola osvetljenja je moguća preko malog daljinskog upravljača sa tri mehanička tastera koji je isporučen u kutiji pored uređaja, a moguće je kontrolisati brzinu, osvetljenje i režim putem softvera sa kojim smo se već susretali ranije kod nekoliko prethodnih DeepCool uređaja. Radijator je napravljen tako da kroz njega prolazi tečnost, a sa pumpom je povezan preko dve fleksibilne cevi koje su prilično kvalitetne izrade tako da nema straha da će u bilo kom trenutku doći do bilo kakvog oštećenja na njima. Što se samih cevi tiče, jedna od njih dovodi rashladnu tečnost u pumpu, dok druga odvodi toplu tečnost do radijatora na hlađenje.

  DeepCool-Maelstrom-240-RGB-4.jpg.6ea3747fecd7df09a9bbff02eb27547b.jpg

  Pumpa je dosta složene izrade, ali je napravljena od kvalitetnih materijala sa dodatkom osvetljenog logoa sa gornje strane pomoću LED diode sa popularnim „breathing“ efektom. Sa donje strane se nalazi glatka bakarna podloga na koju se nanosi termalna pasta kao „vezivo“ između procesora i bakarne površine. Bakarna površina je poslednji deo od ukupno četiri dela od koliko je pumpa napravljena. Pumpa se sastoji iz tri specijalno dizajniranih delova koji obezbeđuju visok pritisak čime omogućava bolji protok vode, a za izradu je korišćena i cirkonska keramika koja je doprinela prigušavanju buke koju pumpa stvara. Što se testiranja tiče, merili smo podrazumevane parametre: temperatura u idle režimu, temperatura u overclock režimu kao i nivoi buke u različitim radnim režimima. Test smo sproveli na Core i7 4790K procesoru na Z97 matičnoj ploči.

  DeepCool-Maelstrom-240-RGB-5.jpg.95f79343b1671311d4ce4711ead8d5ff.jpg

  Rezultati koje smo zabeležili su sasvim očekivani spram tipa hlađenja kakvo pruža Maelstrom 240 RGB. U idle režimu procesora sa manjim i većim opterećenjem zabeležena je temperatura od 27 stepeni za manje, odnosno 58 stepeni za jače opterećenje. U sledećem overclock režimu zabeležili smo temperature od 30 i 70 stepeni celzijusovih što ovaj uređaj kotira visoko među najbolje kulere na tržištu, no ispred ovog modela zasigurno možemo reći da je Corsair H110 koji ima bolje rezultate. Što se tiče buke tokom rada rezultati su osrednje kotirani spram ponude na tržištu. Dakle u nekom normalnom režimu rada buka je oko 38dBa ali tu ćemo uračunati da je razlika svega par dBa u odnosu na ostale pa se buka većine kreće od oko 36 do 40-41dBa. Pri jačem opterećenju nivo buke je oko 41dBa, sasvim očekivano.

  Zaključak:

  DeepCool Maelstrom 240 RGB je odličan primer vodenog hlađenja koje je kombinovano sa jednostavim sistemom za instalaciju uz sve adaptere i dodatke koji omogućavaju kontrolu uređaja. Maelstrom pruža odlično hlađenje čak i najjačim procesorima, a ostvarenim rezultatima na testu pokazali su da su dostojni svakog gejmerskog hardvera kome je neophodno jako hlađenje kada su pod opterećenjem. Cena uređaja je nešto ispod 100€ ali je sasvim opravdano rešenje spram mogućnosti, kvaliteta kao i izbora svih materijala koji se nalaze u strukturi uređaja.

   

  Specifikacije:

  Proizvođač: DeepCool
  Model: Maelstrom 240 RGB
  Tip: Kuler, vodeno hlađenje
  Dimenzije pumpe: 70 x 85.6 x 31.5 mm
  Dimenzije radijatora: 274 x 120 x 27 mm
  Materijal: Aluminijum
  Dimenzije ventilatora: 120 x 120 x 25 mm
  Brzina ventilatora: 500±200-1800±10%RPM
  Protok vazduha: 69.34CFM
  Pritisak vazduha: 2.42mmH2O
  Nivo buke: 17.8~30dB(A)
  Ležaj: Hydro Bearing
  Konektor: 4Pin
  Napon: 12V
  Jačina struje: 0.17A
  Potrošnja snage: 2.04W
  Konektor pumpe: 3Pin
  Radni napon pumpe: 10.8~13.2VDC
  Brzina pumpe: 2400±10%RPM
  Jačina struje pumpe: 0.2A
  Potrošnja snage: 2.4W
  Kompatibilnost: Intel Socket 150W: LGA20XX/LGA1366/LGA115X

   

  AMD Socket 140W: FM2+/FM2/FM1/AM3+/AM3/AM2+/AM2/AM4

  Intel: High End Desktop i7

   

  Core i7 Extreme/i7/i5/i3

  Pentium G

  Celeron G

  AMD: APU A10/A8/A6/A4

   

  FX 8/6/4-Core

  Phenom II X6/X4/X3/X2

  Phenom X4/X3/X2

  Athlon II X4/X3/X2

  Athlon X4/X2

  Athlon

  Sempron

  Business Class


  Sign in to follow this  


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now • Gejming.rs
  Discord server
  11
  channels
  9
  online
 • Aktuelno

×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.