Jump to content
 • s3
  s3
  Sign in to follow this  

  Logitech G Pro Mechanical Gaming Keyboard

  Logitech G Pro Mechanical Gaming tastatura predstavlja nešto novije u svetu gejminga. Naime dosadašnje iskustvo nam je pokazalo da proizvođači gejmerskih tastatura ulažu maksimalan trud da dodaju više tastera na tastaturi uz pozadinsko osvetljenje i sličnim dodacima. No sve to je kao rezultat dalo veoma velike tastature koje kao prvi zahtev ističu veliki radni sto, a svemu tome može da se doda i miš pa je prostor na svakom radnom stolu gotovo minimalan. Ipak G Pro Mechanical donosi male izmene u dizajnu gejmerskih tastatura, pa možemo slobodno reći da je ovo jedna od najmanjih tastatura namenjene gejmingu koje smo našli na tržištu. Upravo ovaj model smo imali prilike i da vidimo na testiranju.

  Nije potrebno trošiti reči o kutiji u kakvoj nam je isporučen uređaj. Do sada smo u više navrata mogli da zaključimo kako svaka kompanija ima neki svoj koncept izrade koga se ne odriče, jedino proizvođači pametnih telefona imaju običaj da menjaju izgled kutije sa pojavom novog uređaja dok to sa drugim proizvođačima nije slučaj. Tako smo i sada dobili crnu kutiju koja je ispunjena pažljivo raspoređenim detaljima u vidu slika i specifikacija uređaja sa objašenjenjima. Sadržaj kutije nije preterano bogat, unutar kutije se nalazi samo ono najneophodnije za rad, mada tastature ne zahtevaju nikakvu prateću opremu tako da ovo ne treba uzimati za zlo. Unutar kutije se nalazi tastatura veoma fino obložena zaštitnim materijalima, pored nje dobijamo kabl za povezivanje sa USB konektorom i na kraju kratko uputstvo za upotrebu na nekoliko jezika.

  Logitech-G-Pro-Mechanical-Gaming-Keyboard-2.jpg.309eb14e8c1054da64c28b4e82064b0a.jpg

  Ono što je najinteresantnije kod ove tastature jeste upravo dizajn koji izgleda kao da je Logitech uzeo neku svoju mehaničku tastaturu i jednostavno „odsekao“ numpad deo. To je naravno kao rezultat dalo manje dimenzije, ali ne treba zanemariti i da su obodi tastature veoma tanki pa su i oni imali uticaja na ukupne dimenzije. Dimenzije tastature su 153x360x34.3mm i naravno nema naslona za dlan što nama lično ovaj put nije predstavljalo problem, ali postoje korisnici koji bez ovoga ne mogu. Plastika od koje je napravljena tastatura je kvalitetna onako kako i priliči kompaniji kakva je Logitech, a sposobna je da podnese i agresivnije korišćenje što je jedna od vrlo bitnih karakteristika koju mora da poseduje gotovo svaka gejmerska tastatura. Ipak na agresivno korišćenje nisu imuni podizači koji se nalaze sa donje strane, a koji služe za podešavanje ugla tastature. Generalno tastatura izgleda veoma lepo, ne zahteva puno prostora što je jedna od glavnih prednosti ovog modela.

  Logitech-G-Pro-Mechanical-Gaming-Keyboard-3.jpg.074a028155fe0555d7dec680bdfae4a6.jpg

  Tastatura koristi Romer-G tastere koje Logitech često koristi za svoje tastature namenjene gejmingu. Do sada smo imali prilike da se susretnemo sa ovim tipom tastera tako da smo unapred znali šta možemo da očekujemo od njih. Romer-G tasteri iako su mehanički, vrlo su tihi spram tradicionalnih mehaničkih tastera. Sa druge strane pružaju izuzetnu udobnost, a pored gejminga vrlo su zahvali i za kucanje dokumenata. Bez obzira na to što nema Numpad panela, gejmerske tastature u većini slučajeva zahtevaju bar neki od dodatnih tastera. U ovom slučaju ih ima dva. Prvi taster je namenjen uključivanju pozadinskog RGB osvetljenja koje je kasnije moguće podešavati preko softvera. Drugi taster je poznat kao Game Mode taster te on isključuje Windows taster kao i Alt+Tab opciju tako da ne može doći do neželjenog isključivanja igre. USB kabl za povezivanje je uklonjiv, pa je time olakšan prenos tastature prilikom putovanja jedino nam je nedostajala torba za tastaturu koju je kompanija mogla da isporuči u kutiji.

  Logitech-G-Pro-Mechanical-Gaming-Keyboard-4.thumb.jpg.c80dcb8ba0d9c92e4fc61aa5329391e7.jpg

  G Pro dolazi je kompatibilan sa Logitech-ovim softverom što je odlično. Softver je jednostavan i veoma dobar, a mi smo do sada imali puno prilika da se susretnemo sa ovim softverom. Preko njega je moguće praćenje raznih parametara kao što je intenzitet upotrebe tastera kao i koji taster najčešće koristimo. Tu je zatim jedan mod koji omogućava čuvanje postavki i osvetljenja tako da u slučaju promene računara ne dođe do brisanja već postojeće konfiguracije. Multimedijalnih tastera u ovom slučaju nema već su oni u sklopu F1-F12 tastera, a sekundarne opcije im se pokreću preko Fn tastera. Generalno tokom testiranja je sve prošlo glatko, što podrazumeva testiranje različitih žanrova igrica. Tastatura je pokazala dobre rezultate kroz sportske igre, vožnju pa čak i za FPS igre. Dakle nema određenog žanra kome bi tastatura bila namenjena, već ona predstavlja univerzalno rešenje.

  Zaključak:

  G Pro je odlična za korisnike koji žele da uštede prostor na stolu, a da pritom dobiju jednu dobru i funkcionalnu gejmersku tastaturu. Prisutno je i osvetljenje kao najbolji način postizanja što bolje estetike uz prisustvo softvera za podešavanje osvetljenja i praćenje parametara tastature. Cena je ipak visoka i iznosi oko 130$, a takođe treba napomenuti da je reč o maloj tastaturi koja prema svom izgledu nije namenjena ljubiteljima onih velikih modela.

  Specifikacije:

  Proizvođač: Logitech
  Model: G Pro Mechanical Gaming Keyboard
  Tip: Gejmerska tastatura
  Tasteri: Mehički, Romer-G
  Osvetljenje: Da, RGB
  Softver: Da
  Povezivanje: Žično
  Interfejs: USB
  Specijalni tasteri: Programabilni FN tasteri, taster za osvetljenje, Game Mode taster
  Dužina kabla: 1.8m
  Dimenzije: 153 x 360 x 34.3 mm
  Težina: 980g

   

   


  Sign in to follow this  


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now • Gejming.rs
  Discord server
  10
  channels
  6
  online
 • Aktuelno

×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.