Jump to content
 • s3
  s3
  Sign in to follow this  

  Logitech G413 Mechanical Backlit Gaming Keyboard

  Logitech G413 je mehanička gejmerska tastatura srednje klase koja dolazi sa mogućnostima koje joj omogućavaju konkurentnost na gejmerskom tržištu. Reč je o vrlo kvalitetnoj i pristupačnoj tastaturi koja je dostupna u dve verzije: jednu sa sivom i jednu sa crnom površinom. Generalno gledamo G413 tastatura je osmišljena da na tržištu obezbedi kvalitetniju i pristupačniju tastaturu čija je cena ispod 100€. Nedavno smo imali prilike da testiramo upravo ovu tastaturu.

  Tastatura je isporučena u prepoznatljivoj kutiji kompanije Logitech. Dakle crna kutija sa svetlo-plavim oznakama što predstavlja zaštitni znak Logitech-a, bar kada su kutije u pitanju. Sa prednje strane je istaknuta slika tastature u krupnom planu, ispod je logo kompanije, a iznad su smešteni oznaka modela sa bojom istog kao i Romer-G natpis koji se odnosi na specijalno dizajnirane i izrađene tastere ove kompanije. Sa zadnje strane su ispisana neka uputstva na više jezika zajedno sa sličicama, a na ostalim su smešteni tehnički detalji ove tastature. Unutar kutije se nalazi tastatura koju smo prvo izvukli. Tu je zatim papirologija i na kraju jedna mala izdužena kutija unutar koje smo zatekli kapice za tastere i alat za skidanje kapica. Uglavnom to je sve što smo dobili, dok softverskog diska nije bilo, softver se preuzima sa zvaničnog sajta kompanije.

  Logitech-G413-2.thumb.jpg.ae3231bfd0d8a1a12a4939e4e2179f5d.jpg

  Kvalitet izrade tastature je na veoma visokom nivou što smo i očekivali spram brenda koji nam je isporučio, treba posebno naglasiti da je za izradu iskorišćena legura magnezijuma i aluminijuma koji imaju brušenu teksturu. Ono što je karakteristično za ovaj model jesu visoki mehanički tasteri, a sama tastatura ima veoma tanak okvir i ne sadrži naslon za dlan. Nama ovo lično nije smetalo, ali postoje korisnici kojima naslon za dlan veoma znači pa se ovo može računati i kao nedostatak ali ne toliko primetan. Dimenzije tastature su 132x445x34mm što je tipično za jednu tastaturu sa gotovo svim panelima mada ipak u poređenju sa nekim konkurentim modelima tastatura je manja zbog veoma malog okvira. Tastatura je jako atraktivna čemu doprinosi i pozadinsko osvetljenje koje je ograničeno na samo jednu boju, ali su nivoi podeljeni na 5 različita stepena odnosno na taj način se podešava jačina osvetljenja. Na testiranju u našem slučaju je bila crna tastatura koja dolazi sa crvenim LED osvetljenjem, dok je pozadinsko osvetljenje bele boje u slučaju sivog modela. Za povezivanje sa računarom tastatura koristi USB konektor na fabrički integrisanom kablu koji dolazi sa tkaninastom izolacijom koja sprečava „lomljenje“ kabla prilikom savijanja. Dužina kabla je 1.8 metara, sasvim dovoljno. Pored kabla nalazi se dodatni full-speed USB konektor.

  Logitech-G413-3.jpg.ff195002741b80e86ca1478525384575.jpg

  Tastatura ima prilično visoke tastere što je tipično za Romer-G specijalno dizajnirane tastere. Poznato je da većina jakih kompanija pokušava da proizvede svoje mehaničke tastere koji će podići performanse tastature u poređenju sa klasičnim tradicionalnim tasterima. Recimo konkurent Romer-G tasterima su Cherry MX tasteri koje smo u par navrata na nekoliko tastatura imali prilike da vidimo na delu. Romer-G tasteri poboljšavaju performanse klasičnih mehaničkih tastera za 25% ali je neophodno direktno poređenje da bi se razlika primetila. Takođe zvuk je prigušen pa je tastatura malo tiša u odnosu na tradicionalne modele, ali buka svakako nije do kraja prigušena. Tasteri sami po sebi su veoma udobni za korišćenje, performanse su poboljšane što je najbitnije i rade odlično sa svim gejmerskim žanrovima. Treba pomenuti plastične podizače sa donje strane koji služe za podešavanje ugla tastature, ali treba biti obazriv sa njima jer vrlo lako mogu pući usled malo impulsivnijih reakcija u toku upotrebe tastature.

  Logitech-G413-4.jpg.ffc1003e8fc6737c9aca1a2c09221b27.jpg

  Tastatura nema dodatnih makro tastera ili bilo kakvih drugih dodataka, sastoji se iz istog broja tastera kao i gotovo svaka druga tastatura. Ipak u gejmerskom svetu je poznato da se svega nekoliko redova najviše koristi. To se odnosi na tastere QWER kao i ASDF za koje su nam isporučene posebne gumirane kapice koje smo pomenuli još prilikom raspakivanja uređaja. Takođe su isporučene kapice i za brojeve od 1 do 5 kao i alat koji nam je omogućavao nesmetanu montažu ili skidanje istih. Kapice su udobne, smanjuju klizanje i deluju mekano pod prstima a ujedno i čuvaju površinu tih tastera jer se oni najčešće koriste. G413 takođe koristi Logitech Gaming Software sa kojim smo imali prilike da se susretnemo kod gotovo svakog Logitech gejmerskog proizvoda. Bespotrebno je da detaljišemo o softveru, ali ukratko reč je o vrlo jednostavnom i atraktivnom softver koji ne zahteva neke posebne sposobnosti da bi se koristio, a omogućava kompletnije korišćenje tastature. S obzirom da na tastaturi nema Windows Lock tastera, funkcija je nadomeštena pomoću FN tastera. Tako recimo kombinacija FN+F8 taster isključuju Windows taster odnosno uključuju gejming režim. Kombinacija FN+F7 uključuju pozadinsko osvetljenje dok je kombinacija FN tastera sa tasterima F9/F10/F11/F12 predstavljaju multimedijalne prečice.

  Zaključak:

  Logitech G413 je odlična tastatura sa cenom nešto ispod 100€. Iako je za naše uslove cena visoka, priroda gejmerskih periferija je takva da su cene veoma visoke. U slučaju G413 imamo odličnu kombinaciju kvaliteta, estetike i dobrog dizajna koji su zajedno upakovani na jednu naizgled običnu tastaturu koja nema nikakvih makro tastera. Taj nedostatak uspešno nadomešta softver koji omogućava kompletniju upotrebu tastature, a da pritom ima minimalne zahteve.

  Specifikacije:

  Proizvođač: Logitech
  Model: G413
  Tip: Gejmerska tastatura
  Tasteri: Romer-G
  Distanca aktiviranja: 1.5 mm
  Sila aktiviranja: 45 g
  Povezivanje: Žično
  Dužina kabla: 1.8m
  Interfejs: USB 2.0
  Ostalo: Dodatni USB Full-Speed konektor, siva i crna verzija, FN taster za dodatne opcije, LED osvetljenje u 5 stepena
  Boja svetla: Bela (sivi model), crvena (crni model)
  Dimenzije: 132 x 445 x 34 mm
  Težina:

  1105 g

   

   

   


  Sign in to follow this  


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now • Gejming.rs
  Discord server
  10
  channels
  7
  online
 • Aktuelno

×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.