Jump to content
 • s3
  s3
  Sign in to follow this  

  Logitech MX Master 2S + Flow

  Logitech MX Master 2S + Flow predstavlja trenutno najnoviju generaciju vrlo poznate MX linije sa kojom smo se ranije susretali. Dodatak u svemu tome predstavlja softver pod nazivom Flow što je naglašeno kroz sam naziv uređaja. MX linija je specijalno namenjena linija proizvoda gde spadaju neki od najkvalitetnijih miševa brenda Logitech, ali treba naglasiti da po samoj nameni miševi iz ove linije nisu gejmerski niti su pravljene isključivo za gejming. No uprkos drugačijoj nameni, ni gejming nije isti kao sa klasičnim miševima. Upravo smo jedan ovakav model imali prilike da vidimo na testu.

  Kutija u kojoj nam je isporučen uređaj već na prvi pogled izgleda atraktivno sa manjom dozom elegancije i visokim nivoom kvaliteta. Karton je premazan matiranom bojom što estetiku kutije podiže na još viši nivo, a detalji na njoj jasno pokazuju trud kompanije da već kroz samu kutiju naglasi kvalitet uređaja koji se unutar nje nalazi. Ipak detalja ima puno, ali su veoma pažljivo raspoređeni. Tako recimo imamo sliku uređaja sa prednje strane koja je krupna, jasno ističe izgled uređaja koji se krije unutra. Tu je oznaka modela, logo takođe nije izostavljen i ispisano je nekoliko najosnovnijih informacija. Za razliku od prednje strane, bokovi su svetlo zelene boje, a generalno ostatak kutije na sebi ima slike, uputstva i detaljnije tehničke specifikacije. Nakon što smo ovu kutiju pažljivo otvorili, iz nje smo izvukli prvo uređaj koji dolazi bez integrisanog kabla. Tu je zatim eksterni USB kablić za punjenje, zatim jedan mali risiver sa USB konektorom i na kraju uputstvo za upotrebu koje je ispisano na više jezika.

  Logitech-MX-Master-2S-Flow-2.thumb.jpg.00139a00e87f165c5b2039a909c0e7db.jpg

  Ako uporedimo MX Master 2S sa prvobitnim MX modelom, jasno je da nema prevelikih promena bar što se u vizuelnom delu tiče. Odmah nakon izvlačenja iz kutije primetili smo da je miš malo većih dimenzija, ali se one takođe nisu promenile u odnosu na prvobitni uređaj. Kao glavni materijal za izradu je upotrebljena čvrsta, jaka i kvalitetna plastika koja je delom prekrivena tankim slojem gume pa je miš udobniji i ujedno prijatniji za korišćenje, daje bolji grip odnosno ne klizi iz ruku tek toliko i dobrim delom olakšava intezivnu ili višečasovnu upotrebu. Boja je mat crna, izgleda veoma lepo pa na samu estetiku uređaja nemamo primedbi. Pozadinskog osvetljenja nema što je i nekako logično spram same prirode uređaja, a već smo na početku naglasili da nije reč o gejmerskom modelu već za korisnike koji koriste više računara u poslovne ili bilo kakve svrhe koje zahtevaju kompleksne zadatke.

  Logitech-MX-Master-2S-Flow-3.jpg.ee325fd36e9343a25d846b62968a1bc9.jpg

  Detalji na mišu su vrlo pažljivo uklopljeni, tako da nema previše „linija“ koje se nalaze između detalja pogotovo ne između tastera i naslona za dlan. Treba naglasiti da tu tasteri ravni, nisu rađeni poput „kadice“ mada to nije imalo prevelikog uticaja na udobnost uređaja. Na levom tasteru se nalazi logo kompanije. Između levog i desnog „klika“ kako su već poznati široj javnosti, nalazi se vrlo osetljiv i brz scroll točkić koga su neretko označavali sa „hyper-fast“ terminom kako bi naglasili njegove mogućnosti. Iznad točkića je eksterni taster. Sa leve strane je jasno kroz plastiku izvučen naslon za palac koji je odlično rešenje u situacijama kada palac nije potreban, ali opet treba naglasiti i da je tu još jedan eksterni točkić sa malo većom dužinom. Sa druge strane nema ničeg, pa uprkos tome što je ergonomija uređaja odlična, on je namenjen desnorukim korisnicima. Pri dnu se takođe može uočiti i traka sive boje koja na neki način predstavlja „okvir“ miša, mada njena uloga nije ništa do bolje estetike. Nekoliko milimetara od sporednog točkića sa leve strane nalazi se LED indikator u nizu od tri sitne LED lampice koje prikazuju trenutni status baterije odnosno njen trenutno preostali kapacitet.

  Logitech-MX-Master-2S-Flow-4.jpg.02a569f16f7700f9268a8503380fa810.jpg

  Jedno od najzvučnijih unapređenja ovog modela je upravo senzor koji je smešten sa donje strane zajedno sa glajderima od plastike. Senzor sada ima osetljivost do čak 4000DPI u poređenju sa prvobitnim modelom, dok je najmanja vrednost oko 200DPI. Treba istaći da je reč o veoma kvalitetnom i jakom senzoru koji je specijalno dizajniran tako da može da radi čak i na staklu, ali samo ukoliko je debljina stakla minimum 4 milimetara. Poseban naglasak je bačen na ovo jer vrlo mali broj senzora na tržištu ima mogućnost da obezbedi rad na staklu, a ovo se dosta odražava i na visinu cene miša koji ovaj senzor poseduje. Što se napajanja tiče, ugrađena je litijum-polimerska baterija od 500mAh koja se puni preko USB konektora sa prednje strane, a prema navodima kompnije baterija traje do 70 dana spram 40 koliko je bilo kod prvobitnog modela. Ali opet sa druge strane treba da se podsetimo stare činjenice koja jasno govori da je nemoguće precizno određivanje trajanja baterije jer intenzitet upotrebe stalno varira. U svakom slučaju uređaj može da se koristi i dok se baterija puni.

  Logitech-MX-Master-2S-Flow-5.jpg.85bf6d3408fb6e31586912b8c315605d.jpg

  Za povezivanje sa računarom miš koristi mali risiver sa USB konektorom koji nam je isporučen u kutiji sa klasičnim dometom do 10 metara što je uobičajena distanca za bežično povezivanje. Ono što je Logitech posebno naglasio kod ovog uređaja jeste Flow što je zapravo ime novog softvera razvijenog od strane kompanije. Naime na ideju je kompanija došla kroz činjenicu da veliki broj korisnika danas koristi čak 2 ili više računara kao što recimo može biti kombinacija desktop računara ili laptopa. Prednost ovog softvera je povezivanje miša sa više različitih uređaja pa je na taj način moguće kretanje sa računara na računar bez ikakvih problema, čak je iskustvo slično sa radom na dva monitora odjednom. Jedini zahtev da bi softver radio kako treba je da željeni uređaji budu povezani na istu WiFi mrežu. Osim kretanja kursora sa jednog računara na drugi, Flow omogućava i kopiranje i prebacivanje datoteka na isti način.

  Logitech-MX-Master-2S-Flow-6-585x286.jpg.461591f4be9760d2511be61902dbc1cf.jpg

  Uprkos svim estetskim sličnostima sa svojim prethodnikom, Master 2S je nekako zategnutiji. Levi i desni taster rade bolje, brže reaguju i precizniji su, a isto možemo da kažemo i za sve ostale tastere. Miš se vrlo lako snalazi na svim podlogama što je ostavilo jak utisak na testu, a tokom svakodnevnih radnji miš nije pokazao gotovo nijedan nedostatak. Ipak uređaj nije pogodan za gejming, može da posluži ali ne za gejmere koji se time bave profesionalno ili barem na nekom malo višem nivou.

  Zaključak:

  Odluka kompanije Logitech da umesto dizajna malo više izmeni hardver dalo je kao rezultat odličan uređaj kao što je MX Master 2S. Kvalitetan i čvrst dizajn su zadržani sa prethodnog modela uz dodavanje novih mogućnosti kao što je Flow softver koji je podigao celu priču na viši nivo. Uračunavši sve mogućnosti Logitech je cenu uređaja uračunao na 100$ što je u potpunosti opravdana suma.

  Specifikacije:

  Proizvođač: Logitech
  Model: MX Master 2S w/ Flow
  Tip: Miš
  Senzor: Darkfield, visokoprecizni
  Rezolucija: 200 – 4000 DPI
  Optimalna vrednost: 1000 DPI
  Baterija: Li-Pol
  Kapacitet: 500mAh
  Broj tastera: 7
  Povezivanje: Bežično
  Domet: 10m
  Punjenje: USB kabl
  Dimenzije miša: 126.0 x 85.7 x 48.4 mm
  Dimenzije risivera: 18.4 x 14.4 x 6.6 mm
  Težina miša: 145g
  Težina risivera: 2g

   

   

  Edited by s3


  Sign in to follow this  


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now • Gejming.rs
  Discord server
  10
  channels
  7
  online
 • Aktuelno

×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.