Jump to content
 • s3
  s3
  Sign in to follow this  

  Noctua NH-U9S

  Vrlo je poznato da se razvoj računara i računarske opreme razvija u dva međusobno usaglašena puta: smanjenje dimenzija i povećanje performansi. Ipak Noctua kao jedan od veoma poznatih proizvođača računarskih delova, krenuo je starijim putem koji podrazumeva krupnije proizvode. Prostije rečeno, započeta je proizvodnja velikih procesorskih hladnjaka koji su kroz razna testiranja kod nas pokazivali znatno bolje performanse u odnosu na one manje. Tako sada imamo prilike da predstavimo Noctua NH-U9S koji smo nedavno imali prilike da testiramo. Ukratko reč je o modelu za koji nije moguće reći da ima male dimenzije, ali opet sa druge strane namenjen ne tzv. procesorskim „čudovištima“ kojima je neophodno jako hlađenje da bi „opstali“ unutar računara.

  Kutija je rađena u prepoznatljivom stilu kompanije Noctua što ukazuju same konture, izbor boja kao i odabir materijala odnosno kvaliteta materijala prilikom izrade. Tako smo i sada dobili braon kutiju sa velikim brojem detalja u koje ubrajamo slike uređaja, objašnjenja, tehničke specifikacije i naravno oznake koje ističu logo proizvođača sa tehničkom oznakom modela u ovom slučaju NH-U9S. Na kutiji si jasno naznačene specifikacije uređaja, a tu se nalazi i srebrna oznaka da je u pitanju S verzija sa boljom kompatibilnošću. Prilikom otvaranja primetili smo da je unutrašnjost podeljena u nekoliko delova odnosno prateći delovi su odvojeni u posebnoj kutiji kao i sam hladnjak. U oba slučaja treba istaći da je prostor maksimalno iskorišćen kako ne bi došlo do oštećenja delova uređaja prilikom transporta. Oprema u ovom slučaju uključuje: NA-RC7 adapter koji služi za usporavanje kulera, zatim dve žice za montažu, samolepljivi logo, šrafciger, termalnu pastu (NT-H1), šrafovi i odstojnici i backplate (isporučeni su i za Intel 2011 i za Intel 115x podnožja). Tu su još dve žice za montažu, nosači za AMD podnožja i uputstvo za montažu na svim podnožjima. Ovime je Noctua dokazala da je napravila kompletno rešenje nezavisno od proizvođača procesora.

  Noctua-NH-U9S-2.thumb.jpg.7885507b67233c05c3d79cf9f99ca08f.jpg

  Treba odmah napomenuti da je reč o single tower kuleru koji je po dimenzijama čak i manji od nekih sličnih uređaja ove kategorije pogotovo sa njegovom dubinom od oko 95 milimetara. Napravljen je kombinovanjem aluminijuma i bakra što je već uobičajena praksa svih proizvođača. Hladnjak čini čak 43 aluminijumska lista koji su podjednako poređani jedan iznad drugog, a međusobno su povezani sa 5 bakarnih cevi koje se savijaju u „U“ oblik pa samim tim su listovi aluminijuma međusobno povezani na 10 tačaka istovremeno što ovom uređaju daje veliku dozu čvrstine i kvaliteta. Takođe bakarne cevi sa donje strane imaju dodirnu površinu na koju se nanosi termalna pasta. Dodirna površina je niklovana i samim tim nema prepoznatljive boje bakra već je sve metalik sive boje. Doduše na dodirnoj površini ako se dublje zagleda se mogu primetiti tragovi mašinske obrade uređaja. Može se reći da je nekim delom ovaj uređaj naslednik NH-U9B SE2 sa kojim deli veliku sličnost u izradi. Ipak razlika je u broju kulera jer uređaj sa našeg testa ima jedan kuler.

  Noctua-NH-U9S-3.jpg.78bbc5924defdc16ed534fd2539b4900.jpg

  Što oblika uređaja tiče, zatekli smo puno izbočina, a jedna od njih je planski napravljena tako da ventilator na nju gotovo idealno naleže. Dimenzije ventilatora koji smo dobili (a može se uzeti i sa drugih modela) je 92×92 milimetara. Sam ventilator ima 7 lopatica što deluje manje nego inače, a maksimalna brzina je 2000 obrtaja u minutu pa na taj način uređaj nije nimalo inferioran zbog manjeg broja lopatica. Boja ventilatora je braon i krem što takođe predstavlja zaštitni znak kompanije Noctua. Što se sistema za montažu tiče, treba pomenuti dve veoma jake metalne opruge koje smo iskoristili. Ovaj sistem smo imali prilike i ranije da vidimo pogotovo kod Noctua kulera koji su dosta teži i masivniji, pa u poređenju sa njima opruge kod ovog modela nismo ni morali da upotrebimo, ali opet sigurnost treba biti na prvom mestu pa smo čvrste opruge svakako iskoristili.  Druga pozitivna strana dizajna kakav ima NH-U9S jeste mogućnost montaže dodatnog kulera od 92 milimetara iako nam je isporučen samo jedan. Izbočine o kojima smo pričali mogu da se iskoriste upravo na takav način da ceo kuler može koristiti dva ventilatora istovremeno. Jedini nedostatak u celokupnom dizajnu jeste blago zakrivljenje na dodirnoj površini koja je delimično nezahvalna za montažu na procesore sa većom dodirnom površinom.Noctua-NH-U9S-4.jpg.47a07655b87cca9211b9af61b404fefc.jpg

  Montaža kulera nije komplikovana, pa smo sve završili za vrlo kratko vreme uzimajući u obzir i činjenicu da je kompanija isporučila sve što je neophodno, kako delove tako i alat. Prvo što smo uradili jeste montaža tzv. backplate-a koji je prepoznatljiv po svom obliku a kači se na zadnji deo matične ploče i omogućava podizanje stabilnosti uređaja. Sa gornje strane se montiraju metalni držači sa metalnim i vrlo čvrstim zavrtnjima. Na kraju se na levoj i desnoj strani uglavljuju dva šrafa koji se zatežu i kuler je spreman za upotrebu. Naravno u međuvremenu je neophodno naneti malo termalne paste na kontaktnoj površini kulera i to je sve. Po završetku montaže uključuju se neophodni konektori na određenim mestima u zavisnosti od broja pinova. Jako nam se dopalo što su pločice RAM memorije ostale dostupne bez obzira na dimenzije kulera.

  Noctua-NH-U9S-5.jpg.9cb54102e748c2e824ffa922f21c6c2c.jpg

  Za testiranje ovakvih modela uglavnom se koriste jaki hardverski sklopovi što smo se potrudili da napravimo i u ovom slučaju. Kada govorimo o jakim hardverima uglavnom se misli na i7 procesor koji je jako popularan pogotovo kod korisnika koji su gejmeri ili koriste veoma zahtevne softvere, a i7 se kotira veoma visoko na njihovim listama. Stoga smo mi koristili i7 i74770K model sa Asus Sabertooth Z87 matičnom pločom. Tu je HIS HD7950 IceQ grafička kartica i BitFenix Fury 650G napajanje. Testiranje kulera uvek prolazi dve faze: prva faza u normalnom „idle“ režimu dok drugu fazu obuhvata overclock režim kada se ispituju krajnje granice uređaja. Rezultati su pokazali sledeće: u normalnom režimu rada temperatura je išla do 27.5 stepeni dok je pri nekom opterećenju bilo oko 55.25 stepeni. U drugom slučaju kada je primenjen overclock režim „idle“ temperatura je bila oko 31.5 stepeni dok je pod opterećenjem išla do 78.16 stepeni. Rezultati možda nisu najsjajniji kada se uporede sa daleko jačim i skupljim kulerima no nama je najbitnije bilo da se temperatura drži ispod 80 stepeni. Kako god treba sagledati celu situaciju i ubrojiti mnogo jače konkurente koji koriste bolje hladnjake sa većim ventilatorima stoga nismo imali razloga da budemo nezadovoljni.

  Noctua-NH-U9S-6.jpg.b03f726fe09ac55789230fab61290a6f.jpg

  Sa druge strane imamo i testiranje buke uređaja. U prvom delu smo sproveli test uređaja sa naponom od 7.5 volti pri čemu je brzina ventilatora bila oko 1460 obrtaja u minuti. Rezultati merenja buke su više nego impresivni jer je kuler gotovo nečujan sa svojih 23dB mada opet treba uračunati da je reč o manjem kuleru od 92mm. Nešto jači test je bio pri naponu od 12 volti pri čemu je brzina bila oko 2160 obrtaja u minuti. Buka je tada iznosila oko 39dB što je takođe visoko kotiran rezultat, a ispred ovog uređaja je upravo još jedan Noctua model koji smo ranije imali na testu a u pitanju je NH-D15 model.

  Zaključak:

  Prvo što treba naglasiti je da uređaj nije jedan od onih sa vrtoglavim perfomansama već je osmišljen kao jeftinije rešenje za jače uređaje. Uprkos činjenici da perfomanse nisu jača strana ovog modela, akustika itekako jeste na šta je dosta uticala i veličina samog kulera. Po nekoj pristojnoj ceni uređaj nudi sasvim pristojne performanse kombinovane sa odličnom akustikom i preko toga nudi veoma intrigantan dizajn koji bi se verujemo, dopao i gejmerima. Sve u svemu možda ne jedan od najboljih Noctua uređaja, ali je u svojoj klasi vredan pohvale i svake utrošene pare na njega.

  Specifikacije:

  Proizvođač: Noctua
  Model: NH-U8S
  Tip: Kuler
  Broj ventilatora: 1
  Kompatibilnost: Intel LGA2066, LGA2011-0 & LGA2011-3 (Square ILM), LGA1156, LGA1155, LGA1151, LGA1150 & AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2, FM2+ (backplate required), AM4 with NM-AM4-UxS
  Materijal: Bakar, aluminijum
  Kompatibilnost ventilatora: 92 x 92 x 25 mm
  Dimenzije: Bez ventilatora: 125 x 95 x 68 mm

   

  Sa ventilatorima: 125 x 95 x 95 mm

  Težina: Bez ventilatora: 524g

   

  Sa ventilatorima: 618g

  Model ventilatora: Noctua NF-A9 PWM
  Brzina: 400 – 2000 RPM
  Maksimalna akustična buka: 22,8 dB(A)

   

  Zahvaljujemo se kompaniji Noctua (https://noctua.at/) na ustupljenom proizvodu za testiranje.

  Zvanični sajt proizvođača: https://noctua.at/

   

   


  Sign in to follow this  


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.